ARTICLE D’OPINIÓ DE XAVIER BROTONS

Que el servei de tren, i no solament el de rodalies, s’ha degradat notablement en els últims decennis sembla que no és només una impressió personal.

Diverses dades objectives avalen aquesta asseveració: envelliment dels vagons i manca de renovació de la flota; infraestructures en mal estat; augment dels retards; episodis de caos absolut com el gravíssim incident que es va viure a començaments de setembre passat, en què un error informàtic va aturar la circulació ferroviària a tot Catalunya!; senyalitzacions i indicacions informatives tercermundistes a les estacions…

El cas és que, qui més qui menys, tots els usuaris tenen una experiència personal negativa per explicar.

“Servidor enyora la situació ferroviària d’antany: a banda que els vehicles no estaven tan massificats com ara, l’incivisme no havia arribat als nivells insuportables d’avui dia”

Servidor va estar agafant el tren quasi diàriament durant molts anys per anar a Barcelona a la Universitat i, en alguns aspectes, enyora la situació ferroviària d’antany: a banda que els vehicles no estaven tan massificats com ara, l’incivisme –que malauradament sempre hi ha estat, no ens enganyem— no havia arribat als nivells insuportables d’avui dia: passatgers (i no només joves, alerta!) que posen desvergonyidament els peus damunt el seient, ús indiscriminat del telèfon mòbil amb converses estridents i música a tota pastilla, gent que espera a l’andana el tren que ha d’agafar i hi puja, a empentes, sense esperar que en baixin els viatgers que han arribat a la seva destinació (la frase que sentíem de petits, “Abans d’entrar deixeu sortir!”, ha passat definitivament a millor vida), individus que se salten els controls per no pagar bitllet… I tot plegat té molt a veure amb la desaparició dels revisors i la manca de personal de seguretat.

Si l’americano vilanoví Gumà i Ferran aixequés el cap, segurament es moriria de pena (o de vergonya): tants esforços que costà portar el ferrocarril a casa nostra per veure el trist espectacle actual d’un tren que ja fa anys que va cap enrere!